"Végre itt van, megérkezett!"

A Dell lap testvérpár

2022-04-19 19:03 :: E-waste :: BirdSentinel

Nyugi, nem csak szerencsétlen Alma gépeket fogok megmenteni. Hogy kiegyenlítsem az egyensúlyt a két mekbukkal, rögtön be is húztam két betört/beázott Dell laptopot!


A képen két darab Dell Latitude E7250 gép látható és egy darab hozzájuk való töltővel. Az egész pakk 15 ezer forintba került. Specs? Jó kis... vagyis jó lenne, 12 colos FullHD érintőkijelzővel rendelkeznek/tek ezek a gépek, i5-5300U 2 magos procival és IntelHD 5500 videókártyával. Memória és tárhely egyik gépben se volt.


Előszöris mielőtt bármibe belevágnánk, lekaptam mindkét gép hátulját, ellenőrizve hogy az alaplap ért-e bármi nedves behatást, mert állítólag csak a kijelzők kaptak.
Az alaplapon semmi behatást nem tapasztaltam egyik gépen se, így bátran dugtam áram alá őket és kötöttem monitorra.


Gép #1:Az első gép tökéletesen bebootolt. A kijelzője elég nehézkesen látható, kb használhatatlan szint. Viszont kikötve külső monitorra tökéletes!


Gép #2:A másik gépnek a kijelzője még rosszabb állapotban volt, konkrétan pár csíkon kívül semmi se jelent meg rajta, és feltűnt hogy ennek a gépnek a mini display portja is törött, de hálistennek ezeken a gépeken van még ezen kívül egy HDMI csatlakozó is, szóval nincs veszve semmi.


Miután meggyőződtem róla hogy mindkét gép tökéletesen működik a kijelzőn kívül, elkezdtem alkatrészeket keresni hozzájuk és háááát... Kicsit elszomorodtam. Nagyjából 50 ezer forint lenne DARABJA a kijelzőknek... Kicsit átszámolgatva, hogy kéne új kijelző ezekre a gépekre, ram, és SSD is... Már nem igazán érné meg újra eladni őket. Na de akkor most átlettünk baszva mint szar a kerítésen és van két használhatatlan laptopunk?! Dehogyis, olyan nincs hogy valami gép teljesen hasznavehetetlen lenne.


Mind tudjuk, hogy a laptopok is ugyan olyan gépek mint egy doboz asztaligép... csak kijelzővel. De mivan akkor, ha levesszük a kijelzőt róla?... Technikailag csináltunk egy asztaligépet belőle, akksival. Így is fogunk tenni mindkét gép esetében!
Megfosztottam őket a kijelzőjükből, és rendeltem 2x4gb 1600Mhz-es DDR3L ramot meg egy 256gb-os M2-es SSD-t, szuper!... Majdnem? Hát volt egy kis szomor. A Kingston ram amit rendeltem bele, egyszerűen nem tetszett a kis Dellecskének, és nem volt hajlandó vele bootolni, hogy miért? Nem tudom, másik fajta laptopban kipróbálva hibátlan volt, ő egyszerűen csak nem akart ezzel menni, pedig a specifikációja teljesen megegyezett azzal a rammal, amivel gyárilag is érkezett. Na nem baj, amég visszaküldöm a ramot addig a meglévő 4gb-os rammal és az SSD-re felmegy a Win10 és tudjuk használni addig is.


Az első tesztje a gépnek az volt hogy rákötöttem a TV-re filmet nézni. Az Amerikai Pszichót néztük végig rajta... Hát ponthogy. A film vége után pár perccel lefagyott a gép, és nem találta a Windows-t. What?! Biosba be, SSD sehol. WHAT?? Hát kérem szépen, a csodás Kingston M2-es SSD egy film erejéig bírta, ennyi lett volna, szisztok. Hát azon, hogy SE a ram... SE az SSD nem ment... Úgy felkúrtam magam hogy...


...főzni kellett nekem egy jó lecsót. Finom volt.


Miután lehiggadtam, berendeltem egy teljesen másik SSD-t és ram-ot a gépekhez.


Egy kis sidenote: A ramokat az Aqua-ból egy befőttes gumis stackból kaptam, papírba csomagolva. ...hát jó.


Haza érve bele is dobtam az alkatrészeket a gépekbe......és HÁLISTENNEK felismert mindent!Úgy hogy egy jó kis Windows telepítés után, feldobtam rá mindent, meg pár játékot, és alapos tesztelésbe kezdtem.Ezt a cikket úgy írom, hogy a gépek már hetek óta megvannak, átestek már jó pár óra játszáson, pár nap weblap fejlesztésen, és hibátlanul üzemelnek!


BÓNUSZ:A szokásos piacozásunkon kemény 2 ezer forintért találtam PONT ehhez a laptopokhoz illő dokkolót, így ha rádugjuk, lesz egy tonna plusz csatlakozónk!


Na és végülis hogy ért véget ez a történet? A két laptop töltővel együtt 15 ezer forintba kerültek, a 128gb-os M2 SSD és 2x4GB memória pedig 26 ezer forintba. Ebből az összegből, van két darab teljesen működő asztali gépünk, amihez igazából már csak egy monitort kell kötni, mivel billentyűzet és touchpad van mindkét gépben. A gépek mindennapi használatra tökéletesen használhatóak, webfejlesztős munkára is tökéletesek, illetve mivel nem rossz hardver van benne, akár lan party gépnek is tökéletes, vagy esetleg TV okosítónak.


Kommentek:

BirdSentinel (birdsentinel) | 2022-04-19 23:05:11

Ha a kettőt összekombinálnám az tényleg nagyon baszó lenne:D Egyébként igen, úgy szoktam általában ezeket hogy több gépet rakok össze egynek, de ugye itt mind2nek ugyan az a baja, ugyan azok hiányoznak...:D

BenyoBoy (BenyoBoy) | 2022-04-19 22:36:05

Azt hittem, összehegesztesz egy teljesen jól működő gépet a kettőből, olyan Dr. Frankestein módjára. :D