"Végre itt van, megérkezett!"

Egy bonyolult kaland az upscalerek világába

2022-02-26 10:38 :: Bemutató :: Dvark

A kezdetek


Történetünk Lalee discordján kezdődik, ahol van egy rosszpcjáték-support nevű csatorna. Itt legtöbbször Kurtis segít ki elakadt nosztalgiázókat. Egyik nap (2021.08.17) random belinkelt egy eszközt, amivel Windows 10-en (akkor még nem volt win11 egyáltalán) lehet futtatni Win3.1 alkalmazásokat (ha jól emlékszem). Ekkor jutott nekem eszembe az Alien Anarchy. Rákérdeztem, hogy ezzel a programmal tudnám-e futtatni azt a csodás játékot. Na itt vétettem. Kurtis addig magyarázta aznap a dolgokat, hogy felraktam egy DOSBoxot és megpróbáltam működésre bírni. Ez után történt az, hogy streamen végigjátszottam a játékot. Erről sajnos semmi archívum nincs, de az a lényeg, hogy az utolsó előtti pálya kikészített. Mivel a mostani stream előtt írom ezt, ezért nem spoilerezek azoknak, akik nem látták volna (és szerintem senki nem látta :D)

Miután megvolt a végigjátszás, mi más maradt hátra, mint a speedrun. Kurtisnek hála a játékot ki lehet játszani szerintem 1/5 idő alatt. Na de mi lehet az, ami ennyire felgyorsítja a játékot? Nos, az ajtón átclippelés. Nem kell semmi kulcsot felszedni semelyik pályán, csak guggolj át az ajtó alatt. Le kell lassítani a játékot ehhez, de nélküle szörnyű lenne a speedrun. Van egy OOB is a játékban, de nem tudtuk reprodukálni egyáltalán.

Mivel számomra azért fontos, hogy a lehető legjobbat kihozzam a streamekből, ezért gondolkodtam, hogyan lehetne még hitelesebben végigjátszani. Ekkor jutott eszembe, hogy beszerezhetnék egy retro gépet, amiben olyan hardver van, ami az Alien Anarchy követelményéhez van közel (igen, szinte csak e miatt vettem egy gépet). Kis kutakodás után találtam Hardveraprón egy régi Albacompos gépet egy Pentium II-vel. A videokártyája nem volt valami jó, de szerencsére volt egy régi Matrox kártyám, amire ki tudtam cserélni azt.

A masina. Spec röviden: 128Mb SDRAM, PII 400MHz, Matrox G450 dual VGA, 40+6(10)Gb HDD


Ki is próbáltam a játékot, de problémákba ütköztem. Egyik az, hogy a játék ugyanúgy crashelt, mint DOSBoxon. A másik az, hogy a zene nem játszódott le a játékban (igen, van zenéje a játéknak). Amíg az elsőt sikerült azzal megoldanom, hogy Win98-on belül futtattam MSDOS ablakban, addig a második probléma nagyobbnak tűnt. Nehogy már pont egy fránya zene ne működjön már, ha vettem egy gépet ehhez. Sok sikertelen esti próbálkozás után Kurtis segítségével kiderült: A CD meghajtóba kell egy lemez, amire ki van égetve a játék. De még itt sem állt meg a probléma. Ugyanis annak a CD meghajtónak van egy jack portja (látszódik is a képen). Gondolom nem sokan tudjátok, hogy mire jó, mert előtte én sem tudtam. Azon jött ki a zene, és meg kellett oldani, hogy egyszerre szóljon a játék is és a zene is. Szerencsére az alaplapon volt egy vonalbemenet, amibe a CD meghajtó jack portját vezetve rögtön egyszerre szólt a játék is és a zene is.

Na szuper, van egy gép. Megvan a játék működő állapotban. Van VGA-ról HDMI-re átalakítóm, meg egy HDMI rögzítőkártyám. Mi állíthat meg innentől?


Narrátor: Sok minden.


Röviden a probléma, mielőtt ebből egy kutatáshoz elegendő szöveg készül: A játék DOSon fut, aminek szokatlan felbontása van. A szokásos DOS felbontás 9x16 karakterként van definiálva, ami felbontásban 720x400-ra jött ki (ne kérdezd, hogyan). Erre még rátesz egy lapáttal az a tény, hogy ez 70Hz-en fut. Szóval az a lényeg, hogy nem egy olyan felbontás, amivel manapság találkozol.

Vadászat a megfelelő átalakítóért

Mivel úgy gondoltam, hogy biztos van olcsó megoldás erre, meg is látogattam a kedvenc ázsiai marketplace oldalam, az Aliexpress-t. Kb egy nap turkálás után találtam olyan VGA-ról HDMI-re átalakítót, ami említette, hogy támogatja ezt a felbontást. Jackpot! Rendeljünk is kettőt, mivel Benfact kolléga is kért egyet, miután elmondtam, mihez veszem ezt. Volt kemény 1500Ft darabja szállítással együtt.

Eltelt egy hónap, megjött az átalakító. Dugjuk össze, kapcsoljuk be és... semmi?
Igen, konkrétan ugyanaz történt, mint a másik átalakítómnál.
Nem is a pénz bántott a legjobban, hanem a tény, hogy erre vártam egy hónapot.

Kicsit jobban beleástam magam a történetbe, olvastam fórumokat és néztem videókat a témáról.

A scalerek bonyolult (és drága) világa

Kb. fél hét kutatás után négy (hat) termék jöhetett szóba, amit tudtam volna venni a projektemhez:
 1. Gefen VGA to DVI converter:
  Ez volt a szerelem első látásra, DVI kimenet, OSD, kompakt méret. Pár ember panaszkodott, hogy nemrégiben ment tönkre nekik, de ez még nem is volt probléma. A fő probléma: A nem konvencionális tápcsatlakozó. Az ezzel a fő probléma, hogy ahol adnak hozzá tápegységet, ott majdnem duplaannyi az ár.
 2. Atlona AT-HD500:
  Ez egy másik megoldás, ami HDMI-re alakít, és még van jelbe integrált audió is! Pozitívum, hogy rendesebb, barrel jack tápcsatlakozóval rendelkezik. A probléma: Kb. 1.5-2x olyan drága, mint a Gefen legolcsóbban, és még ehhez sem jár tápegység. Van OSDje ennek is.
 3. Extron RGB-XXX:
  Ez több modell, mivel van VGA-ról DVI-ra és HDMI-re is átalakító modell. Ebből 3 variáció van, ahol az egyik ugyan HDMI kimenetes, de nincs audó integrálva a jelbe. Negatívum, hogy ennek sem konvencionális a tápegység csatlakozója. Kb annyiba kerül, mint az Atlona, de itt jó esetben még adnak is hozzá tápegységet. Van OSDje ennek is, és akár még számítógépről is lehet konfigurálni.
 4. AIXXCO VGA-HDMI átalakító:
  Random aliexpress find, amit VOGONS-on ajánlott valaki. Kb. harmadannyi áron lehet ezt megszerezni és USB-s a tápcsatlakozó, de nem volt tökéletes a kép a fórumon kommentelt ember szerint.
 5. Sewell Manta:
  Ez egy jól működő megoldás elvileg, és még olcsó is (kb 30$), de két probléma van ezzel:
  - rosszabb, mint a 6.
  - nem kapható sehol sem
 6. Sewell Hammerhead:
  Ez elvileg árához képest elég jó, de elvileg még ez sem tökéletes. Kb. 25$-ba kerül, csak egy probléma van:
  - ez sem kapható
Az Aliexpresses megoldáson kívül az összessel volt egy probléma (azon kívül, hogy nem lehet kapni kettőt):
Mindegyik Amerikában, vagy a UK-ben található.

Mit is jelent ez számomra?

Azt, hogy az eBay-en látható ár fölött még kell fizetnem egy adag pénzt, csak azért, hogy bejöhessen az EU-ba. És akkor azt még nem is mondtam, hogy legtöbb esetben annyi a szállítás, mint maga a termék. Például:


A legolcsóbb Gefen átalakító végösszege (~30 ezer Ft), amihez nem jár tápkábel


Szóval az árak, amik már eddig sem voltak olyan alacsonyak, még több, mint 50%-al növekedett.
A lényeg: 40-45 ezer alatt nem állt volna meg egyik opció sem eBayről tápkábellel együtt.


Az ok, hogy miért nem választottam az Aliexpresses opciót: Ha már ennyi pénzt beleölök (az például végösszegre kb. 12 ezer Ft-ra jött volna ki), akkor az legyen tökéletes, vagy legalább közelítsen hozzá. Plusz még ez is tartott volna minimum egy hónapba, mire megjön.

Getting Desperate

Mi a megoldás az előbbi problémára? Rendeljünk az EU-ból!
(Na ha ez ilyen egyszerű lett volna...)
eBay-en egyik listing sem volt az EU-n belül, szóval a legnagyobb lelőhely ugrott. Mi maradt így? Abban a pillanatban úgy láttam, hogy semmi.
Elkezdtem európai marketplace oldalakat bújni, hogy találjak az első 3 opció közül bármelyiket. Nem volt választási lehetőségem, az első dolog, ami szembe jött volna velem, akármelyik lett volna az, megvettem volna. Kb. 5-6 oldal átböngészése után találtam egy olyan oldalt, amit használnak az EU-n belül és az EU-n kívül is. A neve: Wallapop.
Egyetlenegy hirdetést találtam, ahol a harmadik opció legújabb modelljét (HDMI-s és rendelkezik audio passhtrough-val) találtam. Spanyolországban volt, írtam is neki rögtön. Kb egy hét chatelés után feladta Február elsején, kedden a csomagot. A csomag utána hét kedden érkezett meg, de majdnem nem jutott el hozzám. Pont reggeliztem iskolába indulás előtt, amikor csörög a telefon. A beszélgetés kb így hangzott:
-Helló itt vagyok a ##### utca 5-ben.
-5? 25! (nem annyi a házszám, nyugi)
-Oké, megyek oda.

Amikor átadta, mondta, hogy konkrétan ment volna vissza a csomag tévesként, ha nem veszem fel a telefont. Egy pillanatra fel sem fogtam, hogy mi történt. Szerencsére ezen kívül semmi baj nem volt, benne volt minden a csomagban.


Kép a kibontás utáni pillanatokból

Este hazaérek, összedugom a rendszert, bekapcsolom és... semmi? Excuse me? Nem működik?
Oké, nyugi, kössük rá csak a monitorra. Működik.

The real fun has just started!


Itt jön el az a pont, ahol a dolgok egyszerre felgyorsulnak, és nem.

Nem találni semmi információt, hogy miért nem működik az eszköz a capture cardommal.
Jó, lehet frissíteni firmware-t, csak meg kellene oldania, mert mindenki másnak működik hasonlóképp az eszköz.

Következő akadály: Ahhoz, hogy ezen tudj firmware-t frissíteni, két kábel közül kell az egyik:
1. 2.5mm sztereó jackről rs-232-re átalakító kábel
2. Fura alakú rs-232-ről rs-232-re átalakító kábel

Az első utat választottam, mivel a másodikat magán az eszközön található port kialakítása miatt szinte lehetetlen megoldani. (Krokodil csipesszel talán lehet, de valami permanensebb megoldást kerestem)
Jó, akkor keressünk ilyen kábelt. Nincs. Már sehol nem lehet konkrétan alapból így szerelt kábelt venni. Két napon elmentem minimum 8 boltba, hogy valami alapból összeszerelt megoldást keressek, de semmi. Volt egy ötletem, hogy egy iPod shuffle kábelt és egy 3.5mm-ről 2.5mm-re átalakítót veszek egybe, de végül máshogy alakult.
Történt is ugyanis, hogy tatámnak megemlítettem a szituációt, és mondta, hogy csináljunk egy kábelt mi magunk. Még a 2.5mm-es részével nem volt probléma, de az rs-232-vel igen. Csak egyetlen dolgon volt olyan portom, az pedig egy golyós egér. Azt a golyós egeret meg meg akartam tartani. De pont egy szombati nap volt, és elmentem PC bontókhoz, hogy szerezzek egy másikat, amiről leműtjük a kábelt. Elvileg két bontónak is nyitva kellett volna lennie, de egyik sem volt nyitva. Így végül az lett, hogy beáldoztam az egeret annak érdekében, hogy tudjam a firmware-t frissíteni az Extronon.

RIP golyós egér (????-2022)


Megcsináljuk a kábelt, hazahozom, ééés...

DVark vs Extron support


Itt következik az egész folyamat legfrusztrálóbb része. Az Extron hivatalos oldalán megtalálható a kábel pinoutja (amit használtunk a kábel készítése során) és a firmware is, de utóbbi regisztrációhoz van kötve.
Na de ki regisztrálhat? A lényeg, hogy én nem (cégek, egyetemek, stb. regisztrálhatnak csak).
Sehol nem találni az interneten ezeket a fájlokat. Ha megtaláltam volna a firmware-t, még az is csak fél siker lett volna, mert kell a szoftver, amivel feltelepíted a firmware-t.
Megpróbáltam az egyetemi jogviszonyomat kihasználni egy regisztrációért, de konkrétan kell beszélned e-mailen egy emberrel, hogy te miért is szeretnél egy fiókot csinálni. E miatt nem is sikerült. Végül egy nagyon kedves és segítőkész magyar Extron partner segített ki, aki meg sem kérdezte, hogy miért kellenek nekem a fájlok. Ez csak azért vicces, mert az Extron e-mailen biztonsági okokra hivatkozott akkor, amikor fiókot szerettem volna csinálni. Nevetséges.

Szóval megvan a szoftver, megvan a kábel, megvan a hardver. Most már csak nem állíthat meg semmi, right?

WRONG!

Na de most mi is a probléma? Windows 7, vagy újabb kell ennek a frissítő programnak. Na most ezzel az a probléma, hogy minden soros porttal rendelkező gépemen max WinXP volt. De volt szerencsémre egy életmentő PCI-os RS-232 bővítőkártyám, amit gyorsan bele is vágtam a Boiling pointos gépbe. Összedug, firmware átpakol, telepít és.... SIKER! Végre működik!

Volt is egy stream aznap este, ahol kipróbáltam a cuccost, és meg kell mondanom, simán megérte azt a kb 30 ezer Ft-ot és azt az ~1 hónap várakozást és idegeskedést miatta.
Kis fun fact: Eredeti ára ennek kb. 300 ezer Ft körül mozog. Nem tudok pontos infót mondani, mert a magyar oldalon 2017-es információ a legújabb.

Szóval akkor miért is nem működött akkor, amikor megjött?
Nos, az eggyel frissebb firmware-ben található ez a megjegyzés:
Szóval konkrétan nem küldött ki elegendő információt a scaler ahhoz, hogy a capture card felvegye.

Akit érdekel, hogy mit is tud (még nem túrtam bele magam annyira, de azért nagyrészt már vágom):
 • EDID emuláció (pl. beállítod, hogy az output 1080p legyen, de nem akarod, hogy ezt a gép felismerje, mert beszarik tőle. Beállítod az EDID emulációt 1024x768-ra pl, és akkor a gép azt fogja hinni, hogy az a lehető legnagyobb elérhető felbontás.
 • Maintain aspect ratio: Ez Benfact-nek egy kis nyálcsorgató, mivel pl 1080p-s outputon pillarboxolva lesz a 4:3-as output megfelelően! Annyi a fura ezzel kapcsolatban, hogy ez alapból ki van kapcsolva, és csak csodakábellel tudod bekapcsolni ezt a funkciót.
 • Gyors processing: Igazából érezhető, de minimális a processing delay a cuccoson. A manual szerint a scaler ~1 frame-et (15ms) tol el a hangon a video-hang szinkronizáció érdekében, ami azt jelenti, hogy elvileg 1 frame a processing delay.
 • Audio delay: Ez már több mindenkinek érdekes lehet, mivel ha magába az eszközbe dugod be a hangot, akkor tudod állítani a delayt 0-tól 250ms-ig ms-onként.
 • Audio hangerő: Ha esetleg máshol nem szeretnél ezzel foglalkozni.
 • Auto image és auto memory: Új bemeneti felbontást automatikusan konfigurál, ami azért az esetek nagy részében működik is. Viszont az auto memory nagyon hasznos. 64 memória "blokkal" rendelkezik az eszköz, ami 64 különféle felbontás/képfrissítés konfigurációt jelent. Vagyis, ha neked ez be van kapcsolva és bekonfiguráltad a képet, hogy tökéletes legyen, azt elmenti ide. Ha még egyszer találkozik ezzel a felbontás/képfrissítés kombinációval, akkor betölti neked a memóriából a beállításaidat.
 • User presetek: Ezt még nem használtam, de tudod állítani a kontrasztot, fényerőt, részletességet, zoomot, H-V pozíció és méretet. Ebből csak 3 van, de ha csinálsz egy csodakábelt és egy régi géphez hozzákötöd, akkor terminálból még 16 input preset elérhetővé válik, ami ennél még több beállítást el tud menteni.
Még van több dolog, de most hirtelen ennyi jutott eszembe. Már így is szerintem elég hosszú lett ez a cikk. Akit érdekel, ajánlom a scaler user guide-ját, mivel minden le van írva benne.

És akkor most az egér meghalt?
Well yes, but actually no.

Visszacsináltuk az egeret, és találtam hardveraprón kábelt, amiből csodakábelt tudtunk csinálni megint.

Update: Mégsem. Mégis halott az egér, mert a kábel, amit vettem, megint nem pontosan az, amit akartam. Nem magyarázom el miért, mert már felidegesített (majd talán streamen). Most már nem érdekel, az egeret is sikerült tönkrevágnom a próbálgatás közben, szóval RIP egér. Legalább, ha egyszer eljutok oda, hogy veszek egy forrasztóállomást, akkor tudok a régi Logitech egerembe rakni kapcsolót ebből. Van csodakábel, a régi felállást reprodukáltuk ismételten.


Valamit biztosan kihagytam a történetből, de már így is hosszú lett ez a cikk.


Szóval a sztori vége happy end, de kb. a vásárlás gondolata és a működőképes termék között eltelt szűk két hónap (három, ha az első próbálkozást is számítjuk).
Verdict: Extron support bad, Extron partner good, Extron product good (de legalább gyorsan reagálnak és ha nem "illegálisan" próbáltam volna accountot csinálni és segítséget kérni, akkor szerintem ők is segítőkészek lettek volna)

Nem gondoltam volna, hogy valaha egy ilyen cikket fogok írni.

HATALMAS köszönet Kurtisnek. Aligha lett volna ebből bármi is, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy történtek.

Külön köszönet tatámnak, hogy a kábelt ilyen gyorsan össze tudtuk rakni. Kritikus részt sikerült könnyűszerrel megoldani így.

Fun fact: Ezt a támogatásokból összegyűlt pénzből tudtam finanszírozni.

Így a projektet nagyban támogatták: Cheekychunk, DaN, Richy. You guys rock!
Kommentek:

Dvark (DVark09) | 2022-03-10 17:18:54

Kicsit késve válaszolok, de ja, el tudom képzelni, min mehettél keresztül. Ezt az írást meg csak azért csináltam, mert van ez az oldal :D Elvileg ez így egy fejezet lezárva, de még lehet mélyebbre menni ebben a témában.

BenyoBoy (BenyoBoy) | 2022-02-27 00:10:49

Izgalmasabb és fordulatosabb volt mint egy kémregény! Az ilyen írások miatt már megérte az oldalt megcsinálni, viccen kívül. Nem ennyire technikai de ez hasonló az én kálváriámhoz, amit az AVerMedia GameCapture II-vel műveltem. Több tízezer forint, egy elfüstölt táp, egy megkötött kezű de segítőkész magyar forgalmazó... Mondjuk happy end nem lett a vége. De a tiédnek igen, szóval örülök, keep it real, bro!