"Végre itt van, megérkezett!"

Lootolt bolha (2022.03.13. és 05.15.)

2022-05-18 07:38 :: Jóság :: Ricz the Ronin

Friss Cápa-tagként idén kezdtem a bolházást, szóval talán illene előre bocsátanom magamról ezt-azt, de mivel a lootom beszédesebb, nézzük inkább azt.


2022.03.13. - Budai Zsibi
Kezdjük talán a könyvekkel, mert azok voltak a nap első lootjai.


Robert Jay Lifton: Náci orvosok - 2000 Ft


Egy máig élő, 1926-ban született amerikai pszichiáter és szociálpszichológus könyve, ami az holokauszt emberkísérleteit és a népirtásban részt vevő orvosok lélektani destrukcióját szemelte ki témájának. Konkrétan az alapelvek, a dehumanizálás, az emberöléshez és a fajirtáshoz való szoktatási módszerek, a hippokratészi eskühöz ragaszkodás vagy annak átértelmezése a fajelmélet alapjain. Mocskosul súlyos olvasmány, és nem a súlya miatt, az ugyanis elég könnyű. Hanem egyszerűen egy oldalát mutatja meg ennek a sokat vizsgált témának, amilyet ritkán szoktak felemlegetni - így aztán igazi különlegesség ez, nem kis szakembertől.


Tábori tüzérség - 1000 Ft


A Zrínyi Kiadó gondozásában kiadott típuskönyv, amelyben a különféle országokban használt tüzérségi ütegek műszaki adatai mellett leírások, és elméleti anyagok is szerepelnek. Részletesen belemennek a lövegek részeibe, mit hogyan hívnak, keresztmetszetekkel ábrázolják a felépítésüket az első világháborútól kezdve.


1/72 arányú szovjet T-10 nehéztank modell (Trumpeter kiadás) - 1000 Ft


Szívesen modellezek, bár eddig kevés olyan készült el, amit sikerült is rendesen összerakni. Vagy az anyag volt sorjás, rossz, nem ragadt rendesen, vagy gyenge volt és tört. Már egy ideje az asztalomon áll félkészen a Japán Császári Haditengerészet egyik rombolója, a Shigure, de még van két másik, ami összerakásra vár ezzel együtt. A könyvespolcaimra mennek ezek dísznek, ha egyszer elkészülnek.


El Cid, Reanimátor díszdoboz, Farkasember díszdoboz, Dűne DVD-film - 1000 Ft/db


Az El Cid egy régi történelmi eposzfilm Charlton Heston és Sophia Loren főszereplésével, amely a spanyol reconquista legnevesebb hősének, Rodrigo Diaz de Vivarnak, ismertebb nevén El Cidnek sztoriját meséli el. Ha valakinek az Age of Empires II kampányai ismerősek, akkor jó úton halad, hogy mit várhat ettől a 160 perces filmtől.


A Reanimátor díszdoboz az első két filmet tartalmazza: az 1985-ös első részt, és az 1990-es Az újraélesztő menyasszonyát. Az első részt láttam annak idején, és egyike volt azon H. P. Lovecraft adaptációknak, amelyek arra ösztönöztek, hogy olvassak a kozmikus horror kitalálójától is valamit. (A másik ilyen a Tágra nyílt elme volt, vagy eredeti címén From Beyond.) Egy kissé groteszk humorral megáldott gore-osabb horrort kell elképzelni, ami abszolút szórakoztató tud lenni, miközben a feszültséget is tartja. A második rész már új terep nekem, valamikor biztos meg fogom nézni.


A Farkasember díszdoboz már az "eredeti" 1940-es filmet és a Del Toro rendezte remake-nek a bővített rendezői változatát tartalmazza. Mindkettő friss élmény lesz, bár utóbbiról jókat nem hallottam még, előbbit meg klasszikusnak tartják, sok horrorban láttam visszaköszönni egy-egy jelenetét... és talán még egy Iron Maiden videoklip is rémlik, ha minden igaz a The Number of the Beasté.


A Dűne viszont mint látszik, nem az új Dűne, hanem még a Lynch rendezte első adaptáció. Egészében még sose láttam, csak jeleneteket kaptam el vagy a film végét. Jól tudom, hogy mire számítsak, de úgy érzem, ezt le kell tudnom mielőtt áttérnék Villeneuve eposzára.


2022.05.13. - Budai Zsibi
Katonai repülőgépek és helikopterek - 1000 Ft


Az előző zsibi Tábori tűzérség kötetével egy azon sorozatban jelent meg, ám ez jóval elméletgazdagabb, kevesebb típusleírást tartalmaz, és azt is leginkább a hidegháborús időszakról. A hajtóművek, fegyverrendszerek, légcsavarok keresztmetszetei mellett gazdag képanyag azok működéséről, működési elveiről. Mit is mondatnék? Szívesen vettem volna, ha az első-második világháborús anyagot is érintik, bár azzal már 2x-3x ilyen vastag lenne.


Mortyr 2 (PC) - 1000 Ft


Sokak szerint a legjobb Mortyr, amit csak azért hoztam el, mert ez volt, az első nem. Nem az egyetlen Cool Games kiadású darab immár a kollekciómban, de ennek legalább volt merszük a gerincre is rányomtatni, melyik játék van a dobozban.


Gears of War (PC) - 2000 Ft


Számomra a nap findja, mert ez még bontatlan is mellette. Külön vicc, hogy előző este streameltem a Legendary befejező részét, és egy ponton szóba hoztam, hogy ez mennyivel jobb játék ugyanabból az időszakból és ahhoz képest, hogy 2 évvel előzte meg a streamelt janket, mérföldekkel jobb a fedezékrendszere. Vagyis hogy ebben legalább van. Erre szembejön velem másnap bontatlan pőreségében. Háborús bűn lett volna otthagyni.


The Great Escape (PC) - 1000 Ft


Filmből készült játék révén azzal vajmi kevés köze lesz, de itt érthető, hisz az alapanyag nagy része egy lágerben játszódik, ahonnan a hadifoglyok igyekeznek magukat kiásni. Ebből jó játékot nem lehet csinálni, még úgy sem, hogy a sikeres szökés után egyesével mindenkivel, aki képes volt megszökni, neked is legyen a feladatod. Egyszer már játszottam vele, sora nem emlékszem belőle, csak arra, hogy voltak gondjaim az irányítással.


Shellshock 2: Blood Trails (Xbox 360) - 1000 Ft


A vietnami háború borzalmait felelevenítő játék második része, ami talán még az elődjénél is durvább volt. Csak hallottam róla, játszani nem volt szerencsém, de nosza bene, itt az alkalom.


Empire Earth 2 Gold (PC) - 1000 Ft


Az Empire Earth, ha kissé ritkán is, de előszokott kerül a jónak nevezhető történelmi RTS-ek közt olyanok társaságában, mint az Age of Empires, a Rise of Nations vagy a Cossacks. Nyilván van még bőven ilyen, mint az American Conquest vagy a magyar fejlesztésű Theocracy, esetleg a The Entente... De be kell valljam, az Empire Earth - bármilyen hihetetlen is - teljesen kimaradt az életemből. Eddig.


Fate of Hellas (PC) - 1000 Ft


Teljesen friss cím volt ez nekem, demint kiderült utólag számomra, hogy egy orosz fejlesztésű RTS-ről beszélhetünk, aminek két kampánya a peloponésszoszi háborúba és Nagy Sándor hódításaiba kalauzol el minket a kötelezőkkel: a korabeli híres alakok, hősök és az újra lejátszható történelmi csaták. Ráadásul ez is bontatlan, viszont már csak kíváncsiságból is szívesen tolnám.


Kommentek:

Ricz the Ronin (Ricz) | 2022-05-18 12:53:20

Hiszed vagy sem, úgy különböztetem meg azt a négyet, hogy épp a kék milyen árnyalata lett a gerinc. :D

BenyoBoy (BenyoBoy) | 2022-05-18 11:48:05

Hahaha, én is gyűlöltem azokat a Cool Games kiadásokat, aminek a gerincén nem volt odaírva a játék neve. Ahogy AVGN mondotta (inkább kiáltotta): WHAT WERE THEY THINKING?! Nem játszok stratégiai játékokkal, de életem első és talán eddigi legjobb hangulatú LAN-partyján előkerült valamelyik Empire Earth és nagyon jó kis sessionök kerekedtek ki!