"Végre itt van, megérkezett!"

Windows tablet újraélesztés - Linux edísön

2023-02-17 22:12 :: E-waste :: Ákos

Na szóval, a szituáció a következő: van egy Talius Zaphyr 8005W tablet a következő hardcore specifikációkkal:

  • CPU: Intel Atom x5-Z8350
  • RAM: 4GB
  • EMMC: 64GB
  • Kijelző: 8"-es 1920x1200 IPS panel
  • WiFi: Cypress Broadcom BCM43430
  • Touch: Silead

Operációs rendszernek az Arch Linux disztribúciót válaszottam, mert ott nagyjából minden is működik hardver terén minimális tákolással.

Egy alap rendszert tettem fel XFCE4 és KDE Plasma 5 asztali környezettel, LightDM display managerrel, X11 display serverrel.

A problémák már Windows telepítéskor is előjöttek, mint a nem funkcionális WiFi tákolás nélkül aminek az oka egyszerű: szar konfigurációval jön a tablet gyárilag, custom bios kellene a javításhoz.

Linuxon visszatérő probléma, mert a driver nem tudja kezelni a szitut (haldokló hw?) az alvó módból visszatérést követően nincs WiFi, reboot megoldja, külső kijelzővel szétborul az érintőpanel kalibrációja, tákolással javítható, gyorsulásmérőt egyszer raktam össze, nem jól van kalibrálva és kedvem se volt javítani.

A legnehezebb dolog a digitizer elindítása és kalibrálása volt. A digitizer egyedi firmwaret igényel sok esetben, amit az Android/Windows driverekből kell kikukázni, lásd: gsl-firmware. Az xlibinput-calibrator segítségével viszont a mátrix másodpercek alatt összelapátolható és X szerverbe beleverhető. A parancs az a következő ehhez a csodás hadművelethez:

xlibinput-calibrator --output-file-x11-config=99-calibration.conf
De ez sem elég, mert kell módosítás, hogy normálisan működjön a cucc:
Option "SwapXY" "1"

Miután be lett lőve a digitizer el kell mozgatni a generált konfigurációt a /etc/X11/xorg.conf.d alá, majd rebootolni, hogy fixen aktiválódjon a konfig.

LightDM meg XFCE fogja magától kezelni probléma nélkül a konfigurációt, KDE alatt meg ki kell kapcsolni a KScreen2 nevű szolgáltatást, majd ki- és bejelentkezni.

Teljesítményt tekintve egy fokkal jobb, mint a Windows, de ugyanúgy egy lassú, hulladék fos marad, arra elég, hogy talán egy Twitch chatet olvasgass. :P